20 de gener del 2012

El sistema educatiu català

El sistema educatiu català: resum

Educació obligatòria (dels 6 als 16 anys)

Educació infantil: P-3, P-4 i P-5

Educació primària: de Primer fins a Sisè

Educació secundària: hi ha dos cicles: el primer: primer i segon de la ESO, i el segon: tercer i quart de la ESO. Hi ha matèries comunes i optatives encaminats als estudis o treballs posteriors.

L’educació infantil no és obligatòria, però pràcticament tots els infants d’escolaritzen ja als tres anys. És obligatòria a partir de primer.

A l’etapa d’infantil l’alumnat ja té llibres, normalment són fitxes. Es treballa per projectes, per espais i per racons.

A l’etapa de primària l’alumnat té llibres i llibretes. Al cicle superior de vegades ja es fan servir folis, però més a l’etapa següent: la secundària.

A primària hi ha tres cicles: inicial (primer i segon), mitjà (tercer i quart) i el superior (cinquè i sisè). Darrerament s’han incorporat en el darrer cicle les pantalles digitals i els ordinadors portàtils.

Hi ha aproximadament deu matèries les quals s’avaluen durant el curs en tres trimestres. Les matèries s’imparteixen prenent com a base un Currículum prescriptiu fet per l’Administració (primer nivell de concreció). Cada centre educatiu l’adapta (en el segon nivell de concreció). I les programacions d’aula són el tercer nivell de concreció.

El curs comença sobre el deu de setembre i acaba a finals de juny. L’horari és de 9 a 12 i de 15 a 17 (amb algunes possibles variants).

S’han de fer com a mínim tres projectes durant tota la primària, un per cicle, però s’aconsella fer-ne un per nivell. Els projectes s’han de treballar de forma interdisciplinar.

Es pot repetir un curs en tota la primària, i excepcionalment dos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada